geweas.blogg.se

En fotoblogg där du kan få tips och inspiration.

HDR med Camilla Grönbladh

Publicerad 2018-06-28 17:25:05 i Artiklar, Foto och bild, HDR,


 
Fota HDR med mobilen

Ibland händer det. Man provar något nytt, och blir helt såld. Varför har jag inte fotat HDR med mobilen tidigare?

Jag var på besök hos några kompisar som precis köpt en alldeles fantastisk sommarstuga med utsikt över Stockholms skärgård.

Vi hade några riktigt härliga sommardagar. Kvällarna var fantastiska. Barnen lekte lugnt. Fåglarna kvittrade vackert. Solen gick sakta ner över Östersjön och hela himlen förvandlades till ett hav av rosa och gula nyanser. Allt var perfekt – det fanns inte ens några myggor som störde idyllen.

bat_hdr

Så klart jag ville föreviga de magiska ögonblicken. Eftersom jag hade glömt min kamera nere i Jönköping fick mobilen duga.

Jag tog upp den och klickade loss. Kollade snabbt igenom bilderna. Den vackra himlen var nästan helt utfrätt, och stämningen som bortblåst. Jag var inte nöjd.

Det var då jag kom på att mobilkameran faktiskt har en HDR-funktion. Kanske skulle jag prova den?

Eftersom jag inte är särskilt teknikintresserad har jag aldrig kommit igång med att fota HDR. Jag har mest associerat det med surrealistiska bilder. Men jag har hört att det kan vara användbart just vid tillfällen som solnedgångar.

Vanlig bild vs HDR-bild

Sagt och gjort, jag aktiverade på HDR-funktionen. Klickade loss lite till. Wow! Vilken skillnad det blev. Visst, det blir inte perfekta bilder, men skillnaden är stor mot hur det blir när du fotar utan att ha HDR-funktionen på.

Använder du iPhone (jag är osäker på hur det fungerar med andra mobiler, men förmodar att det fungerar på ungefär samma sätt) får du i HDR-läget två versioner av din bild – en vanlig och en med HDR. Därför är det lätt att jämföra bilderna.

En spökkant på en HDR-bild

En spökkant på en HDR-bild med lite rörelse

Jag fick lite blodad tand och fotade HDR hela helgen för att se när det är användbart, och när det är onödigt.

Att HDR och rörliga motiv fungerar mindre bra visste jag sedan tidigare. Kameran tar flera exponeringar och lägger ihop dem. Därför är livliga barn inte bästa motivet.

Men jag provade att fota dem när de satt relativt stilla. Visst, det blev lite spökkanter. Det märker du då bilden förs över till dator och du tittar på den i större format. Men så länge du bara tittar i mobilen så märks det knappt alls.

Så gör som jag; Testa HDR-funktionen i din smartphone.

Camilla Grönbladh Camilla Grönbladh

 
 

 

 
 
 

Vad är HDR och hur gör jag det?

Publicerad 2018-06-28 17:12:37 i Artiklar, Foto och bild, HDR,

En bra artikel från Moderskeppet om HDR.
Länk till hela artikeln
 

HDR-verktyget i Lightroom och Photoshop är mer manuellt

Det HDR-verktyg som finns i Lightroom och i Photoshop är manuellt och sker i efterhand. Det ger dig stor möjlighet att aktivt påverka slutbilden. Att skapa en professionell HDR-bild sker i tre steg:

  1. Fota. Ta tre eller flera olika exponeringar i följd med din kamera.
  2. Slå ihop. Lägg samman bilderna med Lightroom eller Photoshop till en samlad HDR-bild.
  3. Tonmappa. Välj hur det stora ljusomfång som nu finns i bildfilen ska se ut. Detta kallas tonmapping.

När du gör manuell tonmapping betalar sig arbetet att fota så omständigt. Du kan sikta på ett naturligt resultat eller så kan du ta i rejält.

 

Med HDR används flera exponeringar för att jämna ut ljuset. Automatiska HDR-verktyg finns i nya kameror. Det är dock riktigt kreativt att göra en HDR-bild manuellt med Lightroom eller Photoshop.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HDR före och efter

Publicerad 2018-06-28 11:33:41 i Foto och bild,

FÖRE:
 
EFTER:
 
Jag använder mig av programmet Photomatix 6.0.3.
Ett program som jag varmt rekommenderar.
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Geweas

Är en fotonörd som suger in det mesta som har med foto att göra. Är utbildad bildjournalist men också läst på journalistlinjen. Har nu avregistrerat mitt företag där jag frilansade som fotograf och skribent. Nu kommer jag bara att syssla med fotografering på hobbynivå. Är undersköterska med en tillsvidareanställning på ett demensboende.. Läser nu den nya YH utbildningen Specialistundersköterska akut- och intensivvård och ska vara färdig maj 2022..

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela


Digital Photo Retuch