geweas.blogg.se

En fotoblogg där du kan få tips och inspiration.

Fotoskola Del 4: ISO

Publicerad 2012-12-27 12:10:00 i Fotoskola,

ISO-inställningen ger möjlighet att justera kamerans ljuskänslighet
Det finns ingen inställning som är optimal för alla motiv. Samtidigt som man ökar kamerans ljuskänslighet blir bilderna korniga. Man måste helt enkelt välja mellan ljuskänslighet och skärpa. Vilket som är rätt val beror helt på motivet.

Ska man t.ex. fotografera en handbollsmatch i en dåligt upplyst hall behöver man en kort slutartid för att frysa de snabba rörelserna. Blixten hjälper inte och därför är enda möjligheten  att välja högsta möjliga ISO-tal. Pressfotografer använder rutinmässigt 6400 ISO för hallidrotter. Det viktigaste är att fånga matchen höjdpunkter på bekostnad av lite gryniga bilder.

Ska man fotografera skymningen över en storstad där ljusen tänds under en djupblå himmel är ljusförhållandena kanske ännu sämre. Men då är skärpan det avgörande när det inte finns några rörelser som måste frysas. I så fall får man bästa resultatet genom att välja 100 ISO och använda stativ.

Tumregeln är att använda så lågt ISO som möjligt för att minska bruset i bilderna.
 
 
 

Om

Min profilbild

Geweas

Är en fotonörd som suger in det mesta som har med foto att göra. Är utbildad bildjournalist men också läst på journalistlinjen. Har nu avregistrerat mitt företag där jag frilansade som fotograf och skribent. Nu kommer jag bara att syssla med fotografering på hobbynivå. Är undersköterska med en tillsvidareanställning på ett demensboende.. Läser nu den nya YH utbildningen Specialistundersköterska akut- och intensivvård och ska vara färdig maj 2022..

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela


Digital Photo Retuch