geweas.blogg.se

En fotoblogg där du kan få tips och inspiration.

Vårbilder

Publicerad 2014-04-26 22:32:00 i Foto och bild,

 
 
Här har jag fotograferat med min Canon G9. Min Canon eos mark III är lite för tung just nu eftersom jag bröt handleden i vintras. Har fortfarande lite problem med handleden. Men min lilla kamera är inte så dum att ha med sig.

Fotoskola Del 7: Matningsmetod och Autofokus

Publicerad 2014-04-22 16:57:14 i Fotoskola,

Matningsmetod och Autofokus

Matningsmetoden/Fotograferingsläget bestämmer hur kameran tar bilden.
Både Canon & Nikon har 3 stycken olika nämligen
Enbild, som används vid stillastående motiv
Bildserie som används för att fånga händelser och rörelser. Med bildserie fortsätter kameran att ta bilder så länge du har avtryckaren nedtryckt. Antalet bilder du kan ta i en bildserie varierar beroende på kameramodell, men mellan ca 3 – 10 stycken per sekund.
Självutlösare, som används för stillastående motiv, gruppbilder och självporträtt. Självutlösaren ger en fördröjning på exponeringen mellan 2 – 10 sek.

I Canon kameror finns det 4 olika autofokus metoder.

• Al Focus AF är en kombination av One Shot AF och Al Servo AF. Al Focus AF
utgår alltid från One Shot AF men slår över till Al Servo AF när motivet rör sig.
Manuell Fokus, du ställer själv in fokusen

 

 Nikon kameror har likadan autofokus metod men har andra namn
• AF-S som används för stillastående motiv.
• AF-C som används för rörliga motiv.
• AF-A är en kombination av AF-S och AF-C. AF-A
utgår alltid från AF-S men slår över till AFC när motivet rör sig.

 
 

Fotoskola Del 6: Vitbalans

Publicerad 2014-04-22 16:40:34 i Fotoskola,

Vitbalans
 

För att dina bilder ska få korrekta färger måste kamerans sensor anpassas efter färgtemperaturen i omgivningen där du ska fota. Tar du kort på en blå dörr ska dörren vara blå även på bilden. Använder du fel vitbalans kan dörren t.ex. se röd ut. Vitbalans går alltså ut på att få fram samma färger på bilden som vi uppfattar i verkligheten.

Det är viktigt att välja rätt vitbalans eftersom den påverkar hela bildens färgåtergivning och även känslan i bilden och om den är kall eller varm. Fotar du i RAW-format kan du lätt korrigera vitbalansen efteråt i ett bildbehandlingsprogram men om du fotar  i JPG är det väldigt svårt att ändra i efterhand så var extra noga med att ställa in det rätt innan du börjar fota.

I digitala kameror finns det färdiga vitbalanser att välja mellan, t.ex. glödlampa, lysrör, dagsljus, molnigt osv. Dessa brukar för det mesta fungera ganska bra.

I Auto-läget på kameran bestämmer kameran automatiskt vilken vitbalans som passar men i A, S och P-läget på Nikon och AV, TV och P-läget på Canon kan du själv välja något av de förinställda som din kamera har.

 

 

 

Från vänster till höger:

Auto-läge, Dagsljus, Skugga, Moln, Glödlampa, Lysrör

 
 

Om

Min profilbild

Geweas

Är en fotonörd som suger in det mesta som har med foto att göra. Är utbildad bildjournalist men också läst på journalistlinjen. Har nu avregistrerat mitt företag där jag frilansade som fotograf och skribent. Nu kommer jag bara att syssla med fotografering på hobbynivå. Är undersköterska med en tillsvidareanställning på ett demensboende.. Läser nu den nya YH utbildningen Specialistundersköterska akut- och intensivvård och ska vara färdig maj 2022..

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela


Digital Photo Retuch