geweas.blogg.se

En fotoblogg där du kan få tips och inspiration.

Fotoskola Del 8: Exponeringskompensation

Publicerad 2015-12-11 16:39:00 i Foto och bild, Fotoskola,

 
 

Dagens kameror är mycket kompetenta och lyckas ofta exponera de flesta situationer rätt, men det finns tillfällen då kameran kommer att bli lurad. Med tiden kommer du att märka vid vilka tillfällen som det kommer att bli problem. Du kan bli misstänksam när huvudmotivet och bakgrunden skiljer sig mycket (klassiska exempel är en skidåkare mot snö eller en fågel mot en himmel). Har du funderar över varför snön blivit grå eller varför fågeln alltid blir svart skall du läsa vidare.

Du kan kompensera din exponering på flera sätt:
- enklast är att använda exponeringskompensationsknappen (kolla i din manual hur du gör detta).

- eller så mäter du exponeringen mot ett föremål eller motiv som du tycker är normal exponering, håller inne exponerinslåsknappen (kolla i din manual om du har detta på din kamera) och komponerar om.

- ställer kameran på manuell (både bländare och tid) och mäter exponeringen mot ett föremål eller motiv som du tycker är normal exponering och ställer in exponering efter detta och komponerar därefter om.

Exponeringskompensation vid olika motiv
- motiv mot mycket ljus bakgrund (liten skidåkare mot mycket snö): +1 till +2
- motiv mot mörk bakgrund: -1 till –2

 

 

Exponeringskompensationen funkar med exponeringslägena P, A och S. Kompensationen är aktiv tills du ställer tillbaka den, så här är en varning på sin plats. Ställ tillbaks den till 0 när tagningen är klar och du packar ner kameran i fotoväskan igen. Själv har jag sabbat ett helt gäng med bilder för att jag hade exponeringskompensationen aktiv från en tidigare tagning.

 

 

 
 
 

Grunderna i att fotografera

Publicerad 2015-12-01 23:07:24 i Foto och bild,

Att fotografera och fånga alla ögonblick på bild är fantastiskt. Det är något Moderskeppet vill att alla ska få uppleva och glädjas av. Moderskeppet har skapat en gratis grundkurs som tar dig med från början.
 
Tillsammans med fotografen David Brohede lär du dig allt det där du inte får lära dig i din kameramanual – hur du får bra ljus, var du ska placera motivet i bilden och hur du får till den där härligt suddiga bakgrunden som ger ett proffsigt intryck.
 
Länken till gratis kursen
 
 

Om

Min profilbild

Geweas

Är en fotonörd som suger in det mesta som har med foto att göra. Är utbildad bildjournalist men också läst på journalistlinjen. Har nu avregistrerat mitt företag där jag frilansade som fotograf och skribent. Nu kommer jag bara att syssla med fotografering på hobbynivå. Är undersköterska med en tillsvidareanställning på ett demensboende.. Läser nu den nya YH utbildningen Specialistundersköterska akut- och intensivvård och ska vara färdig maj 2022..

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela


Digital Photo Retuch