geweas.blogg.se

En fotoblogg där du kan få tips och inspiration.

Fotoskola Del 6: Vitbalans

Publicerad 2014-04-22 16:40:34 i Fotoskola,

Vitbalans
 

För att dina bilder ska få korrekta färger måste kamerans sensor anpassas efter färgtemperaturen i omgivningen där du ska fota. Tar du kort på en blå dörr ska dörren vara blå även på bilden. Använder du fel vitbalans kan dörren t.ex. se röd ut. Vitbalans går alltså ut på att få fram samma färger på bilden som vi uppfattar i verkligheten.

Det är viktigt att välja rätt vitbalans eftersom den påverkar hela bildens färgåtergivning och även känslan i bilden och om den är kall eller varm. Fotar du i RAW-format kan du lätt korrigera vitbalansen efteråt i ett bildbehandlingsprogram men om du fotar  i JPG är det väldigt svårt att ändra i efterhand så var extra noga med att ställa in det rätt innan du börjar fota.

I digitala kameror finns det färdiga vitbalanser att välja mellan, t.ex. glödlampa, lysrör, dagsljus, molnigt osv. Dessa brukar för det mesta fungera ganska bra.

I Auto-läget på kameran bestämmer kameran automatiskt vilken vitbalans som passar men i A, S och P-läget på Nikon och AV, TV och P-läget på Canon kan du själv välja något av de förinställda som din kamera har.

 

 

 

Från vänster till höger:

Auto-läge, Dagsljus, Skugga, Moln, Glödlampa, Lysrör

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Geweas

Är en fotonörd som suger in det mesta som har med foto att göra. Är utbildad bildjournalist men också läst på journalistlinjen. Har nu avregistrerat mitt företag där jag frilansade som fotograf och skribent. Nu kommer jag bara att syssla med fotografering på hobbynivå. Är nu äntligen färdig undersköterska med en hel del jobb.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela