geweas.blogg.se

En fotoblogg där du kan få tips och inspiration.

Fotoskola Del 3: Exponeringsautomatik

Publicerad 2012-11-26 15:52:00 i Fotoskola,

Exponeringsautomatik
Syftet med exponeringsautomatiken var att det skulle vara enkelt och överskådligt att fotografera.
Automatikens uppgift är att ställa in slutartid och bländare i en lämplig kombination mot bakgrund av ljusförhållandena.


Bokstavsautomatik
A Står för Aperture (bländare). Här väljer man själv bländaren och kameran ställer in slutartiden.
Detta är ett bra val om man vill ha en liten bländare (stort värde) för att få maximalt skärpedjup

S Står för Shutterspeed (slutartid). Här väljer man själv slutartiden och kameran ställer in bländaren.

P Står för Program. Här väljer kameran både tid och bländare.

M Står för Manual (manuell). Mycket lärorik att jobba med men har inom digital fotografering betydelse bara i väldigt speciella situationer t.ex. vid studiofotografering. Dessutom bra till noggrant arbete för den fotograf som verkligen vet vad han eller hon sysslar med.
 
 
 
 

Ikonautomatik
Tulpanen betyder makro. Möjligheten till att komma mycket nära. Det är mycket användbar funktion som ger bra omväxling i fotograferandet. Med digitalkameran kan du komma ca 2-50 centimeters avstånd från motivet.
 
Nattautomatik är också en automatik som verkligen är värd att experimentera med.
 
Porträttautomatik skiljer sig lite från kamera till kamera. Vissa prioriterar ett litet skärpedjup. Andra ställer om ljusmätaren på att mäta i mitten, autofokusen på att fokusera kontinuerligt osv.
 
Actionautomatiken prioriterar en kort slutartid och ställer i regel om kameran på att fokusera kontinuerligt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Fotoskola Del1: Bländare

Publicerad 2012-11-26 13:07:00 i Fotoskola,

 

Ljus och exponering

Exponering handlar om att reglera hur mycket ljus som får komma in i kameran. Kommer det in för mycket ljus blir bilden för ljus - överexponerad. Kommer det in för lite ljus blir bilden för mörk – underexponerad.

Mängden ljus som träffar ett föremål beror på bl.a. dagsljus och väder mm. Med rätt mängd ljus får du en klar bild och varje färgton från vitt till svart kommer att återges som dina ögon ser dem.

 

 Bländare

Bländaren är en reglerbar öppning i objektivet. Ju större bländaröppning du väljer desto mer ljus kommer att belysa sensorn i kameran under en given tidsrymd. En rad med f-nummer används för att ange bländaren och dessa kallas för bländartal.

Den största bländaren är f/1,2 och den minsta f/22. Där i mellan finns bländare f/1,4, f/1,8, f/2,0, f/3,5, f/4,0, f/5,6, f/8,0, f/11, f/16, f22 med lite undantag beroende på vilken kamera du har.

Ändrar du bländaren ett steg från f/8,0 till f/5,6 så släpper du in dubbelt så mycket ljus. Ändrar du bländaren från f/16 till f/22 så släpper du in hälften så mycket ljus.

 

Alltså ett lågt f-tal anger en större bländaröppning och ett högre tal anger en mindre bländaröppning.

 

Fotoskola Del 2: Slutartid

Publicerad 2012-11-25 17:07:00 i Fotoskola,

Slutartid
Slutartiden bestämmer hur länge ridån kommer att vara öppen. Detta går också att justera. Du kan själv ställa in tiden eller låta kamerans automatik bestämma tiden. Ju längre slutartid desto mer ljus kommer att nå sensorn med vilken bländare som helst.. Slutartiden anges i sekunder efter delar av sekunder.

Vanliga slutartider omfattar från långsam till snabb: 1 sekund, 1/2 , 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125; 1/250, 1/500, 1/100. Många har också längre eller kortare alternativ beroende på kamera.

På samma sätt som med bländartalen fördubblar eller halveras ett steg exponeringstiden.


Kombinationen bländare/slutartid
Ju större bländare som väljs ju kortare tid d.v.s. snabbare slutare krävs för att exponera sensorn korrekt. Omvänt gäller att ju längre tid slutaren är öppen desto mindre bländare behövs.
Ett stort antal olika kombinationer av bländare och slutare kan ge samma slutresultat.

Enkel ljussättning

Publicerad 2012-11-25 10:42:00 i Foto och bild,

 
 
En bild tagen i min fotostudio med en 300 Ws studioblixt rakt fram ifrån. Höjden på blixten är ca 220 cm och tiltat 45 grade nedåt. På blixten sitter ett vitt paraply som blixten lyser igenom mot modellen.
Kameran är inställd på manuell, bl. 8, ISO 100, 1/125s och vitbalansen är blixt.

För att få rätt ljusstyrka på blixten har jag ställt in kamerans inställningar i min ljusmätare och justerar där efter ljuset så det stämmer med kamerans inställda bländare. (tills ljusmätaren visar bl. 8).

Jag har använt mig av Canons objektiv 16-35/2.8 II.
Lite redigering i Photoshop är gjord.

Om

Min profilbild

Geweas

Är en fotonörd som suger in det mesta som har med foto att göra. Är utbildad bildjournalist men också läst på journalistlinjen. Har nu avregistrerat mitt företag där jag frilansade som fotograf och skribent. Nu kommer jag bara att syssla med fotografering på hobbynivå. Är undersköterska med en tillsvidareanställning på ett demensboende.. Läser nu den nya YH utbildningen Specialistundersköterska akut- och intensivvård och ska vara färdig maj 2022..

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela


Digital Photo Retuch