geweas.blogg.se

En fotoblogg där du kan få tips och inspiration.

Fotoskola Del 5: Ljusmätning

Publicerad 2013-02-20 11:11:00 i Fotoskola,

Ljusmätningslägen

De flesta digitala systemkameror har tre lägen för att mäta ljuset och du måste välja rätt utifrån vilken typ av exponering som du är ute efter. Det handlar inte om att ett visst läge är mycket bättre än de andra, de ska väljas utifrån ljussituationen du har framför dig och användas för att hjälpa till att få den känsla i exponeringen som du önskar.

 

1 Flerzonsmätning 

De flesta av oss använder det här läget eftersom det tar in ljusvärden från hela bilden, analyserar dem och ger den bästa generella exponeringen. Moderna ljusmätningssystem är komplexa och intelligenta och det här läget ger sällan en dålig exponering. Men det ger heller inte alltid tillräckligt med kontrast i mer komplexa motiv.

 

Fungerar bäst för:

• ”Vanliga” bilder

• Landskapsbilder och utomhusbilder där allt är jämnt belyst

 

Fungerar inte så bra med:

• Bilder med dramatiskt ljus

 

 

2 Centrumvägt läge

Det här läget tar också in värden från hela bilden, men lägger fokus i centrumområdet. Det kan enkelt luras av motiv som inte är i centrum, så se till att du ljusmäter motivet och låser exponeringen innan du komponerar om för att ta bilden.

 

Fungerar bäst för:

• Porträtt och människobilder eftersom det då mäter hudtonen

• Alla motiv med tyngdpunkten i mitten av bilden

 

Fungerar inte bra med:

• Komplexa ljusförhållanden utanför centrum av bilden

 

 

3 Spotmätning

Det här läget tar en ljusmätning från ett litet område, oftast i mitten av bilden eller beroende på vilken autofokuspunkt som är aktiv. Det är perfekt anpassat för svåra ljussituationer och kan ge riktigt kreativa resultat. Sikta med den aktiva autofokuspunkten över den del som du vill ha korrekt exponerad, ignorera alla andra delar av bilden, lås exponeringen, komponera om och ta sedan bilden.

 

Fungerar bäst för:

• Spotlightsituationer, som på en teater

• När man ska plocka ut speciellt intressanta delar i kontrastrika ljusförhållanden.

• Fotografera landskap och jämnt belysta bilder.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Geweas

Är en fotonörd som suger in det mesta som har med foto att göra. Är utbildad bildjournalist men också läst på journalistlinjen. Har nu avregistrerat mitt företag där jag frilansade som fotograf och skribent. Nu kommer jag bara att syssla med fotografering på hobbynivå. Är nu äntligen färdig undersköterska med en hel del jobb.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela