geweas.blogg.se

En fotoblogg där du kan få tips och inspiration.

Fotoskola Del1: Bländare

Publicerad 2012-11-26 13:07:00 i Fotoskola,

 

Ljus och exponering

Exponering handlar om att reglera hur mycket ljus som får komma in i kameran. Kommer det in för mycket ljus blir bilden för ljus - överexponerad. Kommer det in för lite ljus blir bilden för mörk – underexponerad.

Mängden ljus som träffar ett föremål beror på bl.a. dagsljus och väder mm. Med rätt mängd ljus får du en klar bild och varje färgton från vitt till svart kommer att återges som dina ögon ser dem.

 

 Bländare

Bländaren är en reglerbar öppning i objektivet. Ju större bländaröppning du väljer desto mer ljus kommer att belysa sensorn i kameran under en given tidsrymd. En rad med f-nummer används för att ange bländaren och dessa kallas för bländartal.

Den största bländaren är f/1,2 och den minsta f/22. Där i mellan finns bländare f/1,4, f/1,8, f/2,0, f/3,5, f/4,0, f/5,6, f/8,0, f/11, f/16, f22 med lite undantag beroende på vilken kamera du har.

Ändrar du bländaren ett steg från f/8,0 till f/5,6 så släpper du in dubbelt så mycket ljus. Ändrar du bländaren från f/16 till f/22 så släpper du in hälften så mycket ljus.

 

Alltså ett lågt f-tal anger en större bländaröppning och ett högre tal anger en mindre bländaröppning.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Geweas

Är en fotonörd som suger in det mesta som har med foto att göra. Är utbildad bildjournalist men också läst på journalistlinjen. Har nu avregistrerat mitt företag där jag frilansade som fotograf och skribent. Nu kommer jag bara att syssla med fotografering på hobbynivå. Är nu äntligen färdig undersköterska med en hel del jobb.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela