geweas.blogg.se

En fotoblogg där du kan få tips och inspiration.

Fotoskola Del 8: Exponeringskompensation

Publicerad 2015-12-11 16:39:00 i Foto och bild, Fotoskola,

 
 

Dagens kameror är mycket kompetenta och lyckas ofta exponera de flesta situationer rätt, men det finns tillfällen då kameran kommer att bli lurad. Med tiden kommer du att märka vid vilka tillfällen som det kommer att bli problem. Du kan bli misstänksam när huvudmotivet och bakgrunden skiljer sig mycket (klassiska exempel är en skidåkare mot snö eller en fågel mot en himmel). Har du funderar över varför snön blivit grå eller varför fågeln alltid blir svart skall du läsa vidare.

Du kan kompensera din exponering på flera sätt:
- enklast är att använda exponeringskompensationsknappen (kolla i din manual hur du gör detta).

- eller så mäter du exponeringen mot ett föremål eller motiv som du tycker är normal exponering, håller inne exponerinslåsknappen (kolla i din manual om du har detta på din kamera) och komponerar om.

- ställer kameran på manuell (både bländare och tid) och mäter exponeringen mot ett föremål eller motiv som du tycker är normal exponering och ställer in exponering efter detta och komponerar därefter om.

Exponeringskompensation vid olika motiv
- motiv mot mycket ljus bakgrund (liten skidåkare mot mycket snö): +1 till +2
- motiv mot mörk bakgrund: -1 till –2

 

 

Exponeringskompensationen funkar med exponeringslägena P, A och S. Kompensationen är aktiv tills du ställer tillbaka den, så här är en varning på sin plats. Ställ tillbaks den till 0 när tagningen är klar och du packar ner kameran i fotoväskan igen. Själv har jag sabbat ett helt gäng med bilder för att jag hade exponeringskompensationen aktiv från en tidigare tagning.

 

 

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Geweas

Är en fotonörd som suger in det mesta som har med foto att göra. Är utbildad bildjournalist men också läst på journalistlinjen. Har nu avregistrerat mitt företag där jag frilansade som fotograf och skribent. Nu kommer jag bara att syssla med fotografering på hobbynivå. Är nu äntligen färdig undersköterska med en hel del jobb.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela